Det blir regn, snö och blåst nu i några dagar vid Västerbottens kustland (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piskande snöslask och starka vindar – gul vädervarning utfärdad i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder drar in över Västerbottens kustland lagom till starten av sportlovet. SMHI har utfärdat gula varningar för ishalka och kulingvindar.

– Det blir inte en så trevlig start på sportlovet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Redan under torsdagseftermiddagen drog nederbörden igång, i kombination med hårda till friska vindar. SMHI har gul varning utfärdad kulingvindar på Norra Kvarken och Bottenviken, men också en gul varning för plötslig ishalka.

Det kommer fortsätta att snöa eller regna fram till middagstid på lördag. Troligen kommer det en släng även på söndag.

– Det kommer snö, blötsnö och regn. På det blir det även dis och dimma. Dessutom kommer det att vara hårda eller friska vindbyar, säger Emma Härenstam.

Temperaturen ligger kring nollan, vilket innebär en risk för halka i trafiken och fredag morgon gäller gul varning för plötslig ishalka.

– Det kan bli problematiskt, framförallt i samband med regn. Det finns en risk att vägytorna är kalla och att det fryser på. Det gäller att ta det lugnt i trafiken.

Deppig start på sportlovet

I Västerbotten drar sportlovet igång på fredag när skolan slutar, men vädermässigt blir inledningen en deppig historia.

– Det blir inte en så trevlig start på helgen, men nästa vecka kommer läget att stabiliseras. Det blir mest uppehåll och man kan få se solen mellan varven, säger SMHI:s meteorolog.

Kan det bli tal om vårkänslor?

– Ja, temperaturen vid kusten kommer ligga kring nollan eller någon plus-eller minusgrad. I kombination med solen kan det börja kännas lite vårigt. I fjällen blir det lite kallare.

SMHI:s varning gäller för Bottenviken och norra Kvarken, på grund av hårda sydliga vindar. Varningen gäller i första hand fram till fredag klockan 17.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regn, snö och blåst avslutar februari – se en prognos här. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.