I Stekenjokk bröts koppar tidigare, gruvan stängdes 1989. Nya ansökningar har gjorts om att öppna gruvan igen. Foto: SVT

Plan att öppna gruvdrift i Stekenjokk debatterades

Uppdaterad
Publicerad

Återupptagen gruvbrytning i Stekenjokk skulle ge minst 150 nya arbetstillfällen. Det sade kommunalrådet i Strömsund på en informationsträff om planerna, skriver Östersundsposten. 

På mötet i Gäddede medverkade gruvbolaget Vilhemina Mineral och lokalpolitiker, skriver Östersundsposten.

För fem år sedan fick företaget nej på sin ansökan om att bryta koppar- och zinkmalm året runt. Nu väntar Vilhelmina Mineral på besked från myndigheten Bergsstaten om tillstånd att bryta malm enbart under vinterhalvåret. 

– Gruvan skulle ge minst 150 arbetstillfällen i åtminstone 15 år, sade kommunalrådet i Strömsund och kommunstyrelsens ordförande Susanne Hansson (S).

Nej från sambyar

Vinteralternativet har godkänts av Strömsunds kommun och Vilhelmina och länsstyrelsen i Östersund. Länsstyrelsen i Västerbotten vill ha mer information innan den yttrar sig. 

De berörda samebyarna har dock sagt nej.

– Det är en minimal påverkan på rennäringen. Vi hoppas på en konstruktiv dialog, sa Jonas Dahllöf, vice vd på Vilhemina Mineral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.