Foto: SVT

Planer på fluoritgruva överklagas

Publicerad

Tillståndet att starta en fluoritgruva väster om Storuman har överklagats till regeringen. Det är samebyn Ubmeje tjeälddie och nätverket Urbergsgruppen som har överklagat beslutet.

I mitten av februari beslutade Bergsstaten att ge det brittiska företaget Tertiary Minerals tillstånd att starta en fluoritgruva vid Kyrkberget några mil väster om Storuman. Fluorit är ett ämne som används som tillsats i olika industriella processer. Företaget räknar med att nära 100 personer kommer att få jobb i gruvan.

Problem för renskötseln

Samebyn Ubmeje tjeälddie anser att den planerade gruvan orsakar stora problem för renskötseln. I närområdet finns redan en stor vindkraftpark och Blaikengruvans gruvområde, som inte återställts sedan gruvan försattes i konkurs 2012.

Sedan tidigare ligger fyra andra överklagade gruvprojekt hos regeringen för avgörande – Stekenjokk, Viscaria, Kallak och Copperstone.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer