Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många faktorer som spelar in” – hör om hur resten av sommaren inom vården blir. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Planerade operationer på NUS stoppas – brist på vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus i Umeå har stoppat planerade, inte livsviktiga, operationer. Orsaken till operationsstoppet är att det är brist på vårdplatser.

Stoppet för planerade ingrepp på NUS har införts under torsdagen. Det här var vk.se först att rapportera om. Anledningen till stoppet är en överbeläggning på sjukhuset och att det saknas personal för att bemanna alla vårdplatser.

Enligt Elisabeth Karlsson, områdeschef vid Region Västerbotten, är det flera faktorer som spelar in; till exempel pekar hon på att det finns en tendens att vilja ”arbeta undan” inför sommaren men också att personal har fått ledigt i samband med klämdagar den senaste tiden.

– Det är klart att det alltid är ett problem när du ska ställa om i det som är planerat. Och för den individ som har väntat länge och har sett fram emot det datum man fått så är det alltid ett problem eller en besvikelse, säger Elisabeth Karlsson, till SVT Nyheter.

”Ska kunna klara sommaren”

Enligt regionen är det inte ett absolut stopp, till exempel kan vissa operationer som inte kräver inläggning fortfarande genomföras. Under torsdag eftermiddag kommer det göras en ny bedömning om operationsstoppet kan hävas till nästa vecka.  

Vårdförbundet menar att operationsstoppet inte är oväntat med tanke på personalsituationen i regionen. 

– När det gäller sommaren så har vi en jättetight bemanning. Förra året var den värsta sommaren på trettio år, om det vittnade erfarna sjuksköterskor. Nu är förutsättningarna lika dåliga. Det är tufft att det börjar redan nu och vi känner en stor oro för sommaren, säger Jenny Olsson, ordförande på Vårdförbundet.

I videon hör du om hur regionen ser på fortsättningen av sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.