Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, om personalkrisen och vilken effekt förstärkningsläget har gett. Foto: Lukas Deininger/SVT

Sökes: 200 sjuksköterskor till Region Västerbotten

Publicerad

Personalbristen gör att situationen med vårdplatser är fortsatt kritisk på sjukhusen i Umeå och Skellefteå. Just nu saknar Region Västerbotten hela 200 sjuksköterskor.

Och inför jul väntar ännu fler utmaningar med bemanningen.

– Vi gör det vi kan, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Läget är fortfarande mest problematiskt på de medicinska akutvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men från många avdelningar rapporteras det om ansträngda situationer gällande vårdplatser på grund av personalbrist.

– Det är ett väldigt tufft läge på sjukhusen förutom i Lycksele, berättar Brita Winsa.

Har värvat studenter

Under drygt två veckor gick Region Västerbotten upp i förstärkningsläge till följd av den akuta personalbristen, som bland annat beror på hög frånvaro pga av sjukdom och VAB.

Regionen lyckades bland annat värva studenter som under deras sista termin på utbildningen kan jobba extra vid sidan av studierna. Men det räcker inte för att göra läget mindre ansträngt.

– Tyvärr har det väl inte direkt gett fler vårdplatser, säger Brita Winsa.

Men hon anser inte att patientsäkerheten är hotad.

I klippet berättar Brita Winsa om bemanningsläget just nu och inför julen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.