Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ökad geografisk rörlighet bland kriminella och fler som slåss om marknaden i norr – hör polisen Anna Jonsson om hur brottsligheten förändrats i Västerbotten. Foto: Lukas Deininger/SVT

Polischefen om den organiserade brottsligheten i Västerbotten: ”Sitter ihop internationellt”

Publicerad

Västerbotten har länge beskrivits som ett av landets tryggaste län, men rivaliteten om narkotikamarknaden sprider sig norrut och sätter Umeå och Skellefteå på den internationella kartan.

– Ena dagen är man kompis och kompanjon – nästa dag är man inte det. Under åren har det funnits konflikter, men det vi ser är nytt idag är att nätverk i Stockholm har ambitioner att styra upp narkotikamarknaden i länet och i regionen, säger polisområdeschefen Anna Jonsson.

Länet på internationella kartan

Nytt är att polisen ser en ökad geografisk rörlighet bland kriminella.

– Den lokala problembilden sitter ihop nationellt och internationellt på ett helt annat sätt nu, säger Anna Jonsson.

Generellt har Västerbotten fortfarande en låg brottslighet.

– Vi ser ingen ökning av våldsbrott kopplat till den här problematiken, säger Anna Jonsson, polisområdeschef i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.