Så kontaktade polisen den kända hackaren. Foto: SVT

Polis ville hacka Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Stockholmsområdet försökte rekrytera hackern Hardstyle Jansson från Umeå, för att hjälpa till med ett dataintrång. Polisen behövde information från ett privat Facebookkonto. Men i stället för att genomföra dataintrånget, offentliggör nu Hardstyle polisens sms.

”Kan du hacka vem som på Facebook? Mellan oss.”

Så inleds SMS- konversationen som syftade till att få datahackern Hardstyle Jansson att begå dataintrång på ett Facebookkonto. Uppgiften bestod i att Hardstyle skulle hämta konversationer från kontot, och sedan överlämna dem till en bekant inom Västerorts polisområde i Stockholm.

– Jag trodde först det var ett skämt. Jag undrade, seriöst vad är det här? Men det visade sig att det var allvar, säger Hardstyle Jansson.

Fick uppgifter

Hardstyle försågs med både namn och bild på en person i Stockholmsområdet. Polisen poängterar i sina sms att måltavlan för hackerattacken inte får märka att kontot hackats, och berättar hur han väntar med spänning på att få se det privata materialet.

Hardstyle spelade med på det hela, samtidigt sparade han hela konversationen mellan honom och polisen.

– Om polisen verkligen är allvarlig med att använda privatpersoner till att utföra hackerattacker, genom att hacka andra personers Facebook-konton, så är inte det okej. Allmänheten har rätt att veta vad polisen håller på med, säger Hardstyle Jansson.

Långsam väg

Att polisen hämtar information från datorer är i dag inget ovanligt, det kan ske antingen genom en husrannsakningsorder, där polisen i efterhand kan läsa av till exempel beslagtagna datorer och telefoner.

Det händer också – men det är mindre vanligt – att polisen begär in uppgifter direkt från företaget som tillhandahåller en viss internettjänst.

I fallet Facebook går den vägen via irländsk polis, som kan begära ut handlingar från Facebooks internationella huvudkontor och sedan överlämna dem till svensk polis. Den vägen är däremot långsam och kräver bra skäl innan handlingarna lämnas ut.

– Å ena sidan är det ju så att polisen har ett intresse av att effektivt kunna utreda brott. Men i och med att det är den typ av intrång som det faktiskt är, blir det också viktigt att man gör det inom lagens ramar, säger lektorn Markus Naarttijärvi vid juridiska instutitionen på Umeå universitet.

Kan vara olagligt

Naarttijärvi har bland annat forskat i polisens hemliga spaningsmetoder och hur de förändrats under åren. Enligt honom är det tveksamt om polisen får göra som i fallet med Hardstyle Jansson.

– Om omständigheterna är så som du beskriver dem så skulle jag säga att det är svårt att hitta ett lagstöd som ger dem rätt att anlita en privat hacker att bryta sig in på ett Facebookkonto.

Också Kajsa Henning Mäki, jurist och tidigare åklagare, håller med om det tvivelaktiga i polisens arbetsmetod.

– Om man ser till vad det är som hänt kan det vara så att den här polismannen har förmått någon att begå ett brott, och det är ju straffbart, säger Henning Mäki, universitetsadjunkt vid juridiska institutionen på Umeå universitet.

Intern utredning

Frågan är om polismannen agerat helt på egen hand. Vi lät därför Hardstyle Jansson ringa upp polisen, medan vi spelar in samtalet.

Polismannen försäkrar då att ingen kommer att sätta dit Jansson för det brott han ombetts att begå. När Hardstyle uttrycker oro över att genomföra hackerattacken, får polisen däremot kalla fötter.

När SVT Nyheter Västerbotten sedan ringer upp för att ställa frågor om sms:en, kan polismannen inte komma ihåg någonting av det inträffade.

Nu har polisens internutredning anmält händelsen. Polisområdeschef för Västerortspolisen, Fredrik Bratt, vill därför inte kommentera de uppgifter vi presenterat för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.