Så säger polischef Michael Liljenberg om den fördröjda utryckningen. Foto: Polisen/Privat

Polisen efter glesbygdskritiken: ”Ytterst olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det omfattande inbrottet i butiken Handlar´n i Klimpfjäll så har polisens agerande mötts av kritiska reaktioner på polisens bedömningar på brott i glesbygd jämfört med i centralorter, en bild som polisen inte håller med om.

I lördags drabbades matbutiken Handlar´n i Klimpfjäll av inbrott där flera hundratusentals kronor stals. Men polishjälpen dröjde med förklaringen att ”det ligger väldigt avsides”. Tio timmar efter att butiksägaren Eva Kristoffersson ringt till polisen, och efter att SVT frågat polisen varför utryckningen dröjde, så anlände en helikopter, men som flugit från Boden och via Lycksele.

Väntan innebar att butiken fick hållas stängd och man fick vänta på att affären skulle undersökas av en tekniker för spårsäkran. Eva Kristoffersson ställde sig starkt kritisk till att polishjälpen dröjer så pass länge.

– Det är väldigt olyckligt att det tar så lång tid, men vi ville prioritera att få rätt resurs till platsen. Personer som är extra duktiga på brottsplatsundersökningar, eftersom det handlade om stora värden, säger Michael Liljenberg, chef för regionledningscentralen vid polisen.

”Gör samma bedömningar i glesbygd som i centralorter”

Människor i glesbygd upplever att de inte prioriteras av polisen, vad säger du om det?

– Så är det absolut inte! Vi gör samma bedömningar i glesbygd som i centralorter, men avstånden gör ju att det tar längre tid, säger Michael Liljenberg.

Efter inbrottet i Klimpfjäll fick butiksinnehavarna inget besked från polisen, och när det dröjde hörde de av sig till SVT, och återkoppling till dem skulle ha gjorts, enligt Liljenberg.

– Så ska det inte vara. Jag önskar att de hade hört av sig ytterligare en gång till oss, vi måste bli bättre på att återkoppla en sådan här gång, säger Michael Liljenberg.

LÄS MER: Butiksägaren kritisk till polisens agerande

Inga gärningsmän gripna

Under måndagseftermiddagen hade polisen ännu ingen misstänkt för inbrottet.

– Det är genomfört en brottsplatsundersökning i helgen som resulterade i ett antalspår och beslag vi ska analysera vidare. Förhoppningen är att spåren som en eventuell gärningsman eller gärningsmän har lämnat ska leda oss till en eller flera misstänkta personer, säger Tobias Gustafsson, jourhavande förundersökningsledaer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer