Polishelikopter i luften efter larm om drönarobservation i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Umeå fick in larm från allmänheten om drönarobservationer vid 11-tiden på onsdagen. Polisen sökte efter drönaren med hjälp av helikopter, men inte funnit någon.

Drönaren ska ha observerats över stadsdelen Böleäng, som bara ligger någon kilometer från flygplatsen.

– Vi har en helikopter i luften då vi fått in en drönarobservation. Vi ska kontrollera sig om det rör sig om ett brott, sa Maria Linné, presstalesperson på polisen, vid klockan 11.30.

Polisen hittade inte något av intresse, men eftersom drönaren kan ha flugit inom flygförbudszonen för flygplatsen upprättas en anmälan om brott mot luftfartsförordningen.

Enligt tillförordnad flygplatschefen Andras Tinderfjäll ska verksamheten vid flygplatsen inte ha påverkats av händelsen.

Fler samtal om drönare

Den senaste tiden har polisen fått in fler samtal om drönarobservationer.

– Jag upplever att allmänheten har blivit mer uppmärksam med anledning av den senaste tidens drönarobservationer på andra platser i landet, säger Maria Linné.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.