Foto: SVT.

Polisen misstänker koppling till känd bedragarliga

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen greps en liga med välgörenhetsbedragare utanför Umeå. Nu bekräftar polisen för SVT att de misstänker kopplingar till den grupp som tidigare i sommar utgav sig tillhöra en organisation för döva personer.

Två män och två kvinnor hemmahörande från Rumänien sitter gripna misstänkta för att ha försökt lura äldre människor på pengar genom att utge sig för att vara från en välgörenhetsorganisation runt om i Umeåtrakterna under tisdagen. Personerna sitter misstänkta för grov stöld och försök till bedrägeri, alternativt bedrägeri.

LÄS MER: Utgav sig för att vara döv – försökte lura dövtolk

Polisen vill inte gå in på huruvida man hittat stöldgods eller inte men bekräftar för SVT att man misstänker ett samband med den liga som tidigare i sommar försökt lura människor i Umeå, Sundsvall och Örnsköldsvik genom att utge sig vara från en organisation för döva personer.

– Vi håller att titta på det och det är inte otroligt att så är fallet. Vi har tagit kontakt med andra län i vår region, då det inte är ovanligt att gärningsmän av denna typ rör sig inom ett större område, säger Dennis Mattsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

”Har ett liknande modus operandi”

Varför misstänker ni ett samband?

– De har ett liknande modus operandi (tillvägagångssätt, reds. anm.) som tidigare rapporterade brott så sannolikheten att de förekommit i andra städer är ganska stor, säger Dennis Mattsson.

LÄS MER: Polisen varnar för bedragarnas tillvägagångssätt

Hittills har korta förhör hållits med samtliga gripna och senare under dagen kommer även längre förhör med tolk att hållas.

– Nästa steg är att hålla förhör och att ta kontakt med eventuella vittnen. Sedan har vi även en del teknisk bevisning att gå igenom, bland annat kommer vi titta på övervakningsfilmer i anknytning till brottsplatserna. Jag tycker vi har ett bra utredningsläge, det måste jag ändå säga, menar Dennis Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.