Den som letar bostad har på olika sätt blivit ombedd av bedragarna att logga in med bank-id. Foto: Isabell Höjman/TT

Polisen om lägenhetsbedrägerierna: ”Är utstuderat”

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter har lurats av bedragare i samband med att de sökt lägenhet i Umeå.

Polisen misstänker att det är samma gärningsman i flera av fallen.

– Det är utstuderat, säger Erik Hoffman, förundersökningsledare vid polisens bedrägericenter

Polisens har ungefär 15 – 20 ärenden just nu som handlar om lägenhetsbedrägerier i norra Sverige, både fullbordade bedrägerier och försök.

Den som letar bostad har på olika sätt blivit lurad av bedragarna att logga in med bank-id. Bedragarna har sedan loggat in på bostadssökarens bankkonto och har därefter kommit över stora summor.

– Ett fall genererar många målsäganden ganska fort. Det är ganska många som är drabbade och många av anmälningarna hör nog ihop, säger Erik Hoffman är förundersökningsledare.

Polisen ser att samma typ av tillvägagångsätt återkommer varje år och menar att det beror på att bedragare “köper” ett brottsupplägg på internet. 

– De hittar ett redan fungerande recept och kopierar det med vissa modifieringar, säger Erik Hoffman.

Utnyttjar bostadsbristen

Majoriteten av fallen i år rör lägenheter i Umeå. Polisen menar att det här inte är någon slump.

– Det är inte så konstigt. Det är där det är bostadsbrist och de utnyttjar det. Folk har bråttom och vill ha en lägenhet, man stressar personer till att inte tänka efter, säger Erik Hoffman. 

Polisen har tidigare gått ut med tips till de som söker lägenhet för att undvika att bli lurade. Men Erik Hoffman vill också varna de personer som upplåter sina konton till bedragare. 

– Det är inte så lätt att dit pengarna går där har vi bedragaren. De är ofta unga personer som lånar ut sina konton till dem, som inte fullt förstått vad de ger sig in på. De kan dömas för penningtvättbrott och bli återbetalningsskyldiga hela summan, säger han. 

Polisen är dock hoppfulla om att lösa de här fallen.

– Det är vår ambition såklart. Det ser inte omöjligt ut, säger Erik Hoffman.

Fem tips till bostadssökande:

  • Logga aldrig in med bank-id på någon annans begäran.
  • Om du blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon annan.
  • Logga heller aldrig in på sin bank i anslutning till ett telefonsamtal. Bedragarna kan vara redo och inväntar din inloggning.
  • Om du blivit utsatt ska du omgående kontakta din bank och därefter göra en polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.