Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har en hypotes om att det är narkotikarelaterat, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå. Foto: SVT, Per-Anders Fredriksson

Polisen om skjutningen i Umeå – inblandade personerna kända i narkotikasammanhang

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen blev en man i 30-årsåldern skjuten i stadsdelen Öst på stan i Umeå. Flera av de inblandade personerna är kända av polisen i narkotikasammanhang. Polisen söker vittnen som sett en person på elsparkcykel lämna brottsplatsen.

Fem personer greps under måndagskvällen, personerna är mellan 20 och 60 år. Två personer är anhållna misstänkta för mordförsök, och tre personer misstänkta för grovt skyddande av brottsling.

– De gripna är hemmahörande i Västerbotten. Vi utreder kopplingar till andra delar av landet, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

Polisen: Stämde träff på platsen

Personerna har tilldelats försvarare under dagen.  

– Jag har inte hunnit prata med min klient, bara fått uppdraget, säger Jessica Knecht, som företräder en av personerna som misstänks för mordförsök 

– Jag har varit i kontakt med min klient som förnekar brott, säger Dario gagula, som företräder en av personerna som är misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Offret har opererats

Offret fördes till Nus, Norrlands universitetssjukhus i Umeå, med kritiska skador. Under tisdagen var läget mer stabilt.

– Han har blivit träffad av minst ett skott. Han har blivit opererad och prognosen är helt okej om det inte tillstöter några komplikationer, säger Fredrik Jeppsson.

Under tisdagen fortsätter polisen med bland annat brottsplatsundersökning och förhör. Polisen söker också med drönare i området, samt i vattendrag.

– Vi vet att några stämde träff på platsen igår och att det blev en skjutning. Vi har en hypotes om att det är narkotikarelaterat, säger Fredrik Jeppsson.

Söker vittnen

Polisen söker vittnesuppgifter kring den misstänkta brottsplatsen.

– Vi är intresserade av iakttagelser på platsen igår kväll. Särskilt iakttagelser av en man på elsparkcykel. Det kan inte uteslutas att det blir fler gripanden, säger Fredrik Jeppsson.

Se när polisen söker i området i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.