Foto: SVT.

Polisen på plats – husvagnar körs bort

Publicerad

Poliser har kallats in för att se till att avhysningen av de EU-migranter som bor i husvagnar på Klockarbäcken i Umeå går lugnt till. På måndagen uppstod kaos när de skulle flytta från lägret till en ny plats. Det hela resulterade i att de flyttade tillbaka samma kväll.

EU-migranterna som bor i husvagnsläger på Klockarbäcken, vid I20-området och Böleäng i Umeå hade tills på måndagen på sig att flytta, vilket de också gjorde på måndagen. Men sedan utbrast en kaosartad situation då de inte var välkomna vid den nya uppställningsplatsen, vid NCC:s grustag i Piparböle. Det hela resulterade i att de flyttade tillbaka samma kväll.

– Polisen och Umeva hänvisar till att området är vattenskyddat, säger Roland Laestander, Pingstkyrkan i Umeå till SVT Västerbotten på måndagskvällen.

Polis på plats

På tisdagen är kommunen på plats vid Klockarbäcken för att återigen avhysa EU-migraterna. SVTs reporter Jan Färingö finns på plats:

– Det är säkert tio poliser här och patruller runt omkring. Planen är att det ska gå lugnt tillväga, säger han.

En av vagnarna på området har redan flyttats. Det är i nuläget oklart vart de tar vägen. Polisen och kommunen försöker att upplysa EU-migranterna om vad som gäller.

– Men de vet ju om att de ska flytta och de hade ju också flyttat igår redan, men fick inte vara på den nya platsen, säger Färingö som fått höra att han inte får komma in på området för att filma och ställa frågor.

Kommunen som avhyser

Polisens insatschef Johan Eklund uppger att polisen är på plats för att se till att det hela går lugnt tillväga. Men att det är kommunens jobb att avhysa eftersom det är deras mark.

Kommunen har tidigare uppgett att de har försökt få EU-migranterna att ge sig iväg frivillgt sedan i höstas, men att inget har hänt.

Flera barn i lägret

Under helgen pratade SVT Nyheter Västerbotten med Gini Mohlin, ordförande i föreningen ”Hjälp Västerbottens tiggare”, som var djupt oroad. Det finns två barn, en ettåring och en fyraåring, som bor i ett av lägren.

– Vi ska försöka hitta lösning för de två familjer som har barn, det känns absolut viktigast, sa hon då.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg har kommenterat ärendet. Läs det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet