Genrebild. Polisen planerar att kamerabevaka flera platser i Umeå. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen planerar kamerabevakning i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen planerar att montera övervakningskameror i Umeå på platser där brott kan tänkas begås. Detta för att förebygga brottslighet och att underlätta förundersökningsarbetet.

Det är minst två platser i Umeå som polisen planerar att bevaka. I dagsläget är inga beslut fattade om var kamerorna ska sättas upp men flera platser undersöks.

”Kamerorna har en särskilt viktig roll i utredningsarbetet där bildmaterial kan utgöra bevisning i förundersökningar när det har skett ett brott. Detta bidrar till ökad möjlighet att lagföra gärningspersoner samt att avföra personer från misstankar”, skriver polisen i ett pressutskick.

”Inte någon hemlig kamerabevakning”

Kameraövervakning har underlättats sedan den 1 augusti 2018, då den gamla lagen om övervakning byttes ut. Det gör att polis, tull, kustbevakning och säkerhetspolisen har större möjligheter att bevaka platser man bedömer intressanta.

”Det är inte på något sätt någon hemlig kamerabevakning som kommer ske. Boende i de aktuella områdena kommer att informeras och polisen kommer även informera allmänheten via media när kamerabevakningen blir operativ. Platserna kommer att skyltas med information om kamerabevakning”, skriver polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.