Polisen ser allvarligt på händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt jourhavande förundersökningsledare Annika Björk kan händelsen som Andrea utsattes för vara brottslig.

– Det finns en anmälan upprättad om föregivande av allmän ställning, det är eftersom han har utgett sig för att vara polis fast han troligtvis inte var det, berättar hon.

Det är nämligen brottsligt att utge sig för att vara polis om man inte är det. Brottet kan leda till böter eller fängelse i maximalt sex månader.

Urholkar förtroendet för polisen

En av anledningarna till att brottet ses som allvarligt är att det riskerar försämra allmänhetens tilltro till polisen.

– Dels ska ju allmänheten kunna känna sig trygg med polisen, man ska ju veta att personen som kommer verkligen är en polis, inte att det kommer någon som skämtar.

Hon fortsätter.

– Polisen ska vara en trygghet.  Sen är det alltid okej att fråga om legitimation när det är en civilpolis, säger jourhavande förundersökningsledare Annika Björk.

Ber allmänheten höra av sig med tips

Annika Björk berättar att Andrea Hellqvist har lämnat ett signalement på mannen och på bilen som han körde. Det ska röra sig om en vit Volvo XC70 eller XC90 av nyare årsmodell. Bilen kan även vara utrustad med blå belysning i innertaket vid framrutan.

– Men vi har ju inget registreringsnummer till bilen. Därför vill jag be allmänheten vara lite uppmärksam på om någon liknande bil kör upp bakom en. Vi är väldigt intresserade av att veta vem personen är, avslutar Annika Björk på polisen i Umeå.

Hon tillägger att den här typen av händelser är väldigt ovanlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.