Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Sandberg / SVT

Polisen i Västerbotten om A-traktorer som går för fort: ”Föräldrar har stort ansvar”

Publicerad

I takt med att det blir allt vanligare med registrerade A-traktorer bland ungdomar så ökar även problemet med hastighetsöverträdelser.

– Det är alldeles för lätt att göra så att man kan köra dem lika snabbt som en bil, säger Magnus Holmqvist, gruppchef för trafikpolisen i Västerbotten.

Just nu pågår ett arbete med att se över regelverken för A-traktorer på Trafikverket, ett arbete som väntas vara klart i november. Bland annat så ser man över möjligheterna att införa regler eller krav som som gör det svårare att manipulera A-traktorer. Något som polisen Magnus Holmqvist ser fram emot.

– Det är ju vanligt att man stöter på fordon där de har gjort ändringar efter att man registrerat det som en A-traktor. Man har dragit en sladd så att den kan köra snabbare för exempel.

”Kan innebära stor fara”

Han tycker att de regler som gäller nu är undermåliga.

– Man har tagit körkort för ett tvåhjuligt fordon där man har kört max 45 km/h och sen får man köra en lastbil på flera ton om man registrerar den som A-traktor. Dessutom är det lätt att ändra så att man kan köra betydligt snabbare än 30 km/h och det kan ju innebära en stor fara, säger Magnus Holmqvist.

Han menar att föräldrarna borde ta ett större ansvar för att kontrollera vilken hastighet barnets fordon kan gå i.

– I många fall står man som ägare och då blir man ju misstänkt för tillåtande till olovlig körning, säger Magnus Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.