Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Polisen varnar för bilinbrott vid kyrkogårdar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med allhelgonahelgen ökar risken för bilinbrott vid kyrkogårdarnas parkeringsplatser så pass att polisen nu går ut med en varning. – Töm bilen själv istället för att ge tjuven chansen, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polisregion Nord.

Polisen uppmanar folk att inte lämna värdesaker i bilen då flera inbrott skett medan man är och tänder ljus. Norra kyrkogården i Umeå är en av flera kyrkogårdar som drabbats under åren.

– De flesta som kommer hit får en bra upplevelse och slipper inbrott, men det är bra att polisen går ut och varnar, säger kyrkogårdsförvaltare AnnaKarin Danielsson som är kyrkogårdsföreståndare för Norra och Västra kyrkogården.

Kan vara ligor som förflyttar sig

Under allhelgonahelgen brukar polisen få flera anmälningar om bilinbrott vid kyrkogårdar. Förra året anmäldes inget fall i polisregion nord, men tidigare har tjuvligor rört sig från Norrbotten och söderut längs kusten. Det har också skett avstickare inåt i landet.

I skydd av mörkret är det lätt för tjuven att krossa ett bilfönster och ta sig in. 

– Tjuven väntar på rätt tillfälle och behöver bara några sekunder. Vi har i sett samma tillvägagångssätt i flera fall, säger Malin Axroth.

Hör mer i klippet om hur bilinbrotten drabbat Norra kyrkogården i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.