Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef, säger att de fått indikationer på var festerna ska hållas. ”Men vi kommer inte informera om platserna”, säger han. Foto: SVT/TT

Stor ungdomsfest planeras i Umeå ikväll – polisen vädjar: ”Håll er hemma”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll planeras en eller flera större ungdomsfester i Umeå, enligt uppgifter till polisen.

– Det är högst olämpligt att samlas i större grupper i de här tiderna, därför vill vi uppmana folk att hålla sina ungdomar hemma, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef.

Det är genom vad Fredrik Jeppsson kallar för säkra källor som Umeåpolisen fått nys om festplanerna. Anledningen till att ungdomar planerar att samlas just i kväll är för att fira att det är 50 dagar kvar till studenten.

– Till ungdomarna vill jag säga: Ta ansvar och använd sunt förnuft. Ni måste tänka på smittspridningen. Det kanske inte är ni ungdomar som blir dödligt sjuka, men era mor- och farföräldrar eller föräldrar kan bli det, säger han.

Polisen uppmanar också vårdnadshavare till tonåringar i Umeå med omnejd att prata med sina ungdomar om vad de ska göra i kväll.

Polisen: ”Kan använda oss av nya pandemilagen”

Själv kommer polisen stärka sina resurser för kvällen och främst jobba utifrån den traditionella lagstiftningen om att man inte får dricka alkohol på offentlig plats och inte dricka om man är under 18 år. I andra hand kommer de tillämpa max 8-regeln.

– Vi bedömer inte det här som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Om det däremot blir en stor folksamling kan vi till slut använda oss av den nya pandemilagen, säger Fredrik Jeppsson.

Pandemilagen gör det möjligt för polisen att upplösa en pågående sammankomst som strider mot max 8-regeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.