”Med fylleri brukar det komma mer misshandel och sånt” – hör Fredrik Jeppsson om hur polisen i Umeå förbereder sig Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Polisen rustar för mer fylleri och våld när nattlivet drar igång

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har gjort att polisen kunnat lägga mindre resurser på krogbråk och mer på till exempel trafikövervakning. Men när restriktionerna lättar så rustar polisen.

– Vi har en viss beredskap för det och har bemannat upp lite grann, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

Under tiden som krogarna varit belagda med coronarelaterade restriktioner har polisen haft betydligt färre krogrelaterade ärenden, enligt Fredrik Jeppsson i Umeå. Vartefter restriktionerna hävts har de märkt en svag ökning.

– Nu finns det en risk att folk dricker för mycket när restriktionerna försvinner och då brukar det bli mer för oss att hantera, säger han.

Coronaviruset i Västerbotten

”Förväntar oss god ordning”

För att förebygga risken för hög fyllegrad och stök kallade polisen tillsammans med kommunen in krögare som bedriver nattklubb till ett möte där de påminde om regler i alkohollagen och ordningsfrågor.

– Vi förväntar oss att de har en god ordning, serverar med måtta och gör en selektering i dörren så att de som är för berusade får gå hem, säger Fredrik Jeppsson.

Hur mycket polisen rustar inför nattklubbarnas öppnande på onsdag vill han däremot inte uttala sig om.

– Vi pratar aldrig om hur vi rustar. Men vi har en beredskap, säger han.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet