Politiska majoriteten: ”Det räcker om vi börjar återställa 2022” Foto: SVT

Politiska majoriteten: ”Det räcker om vi börjar återställa 2022”

Uppdaterad
Publicerad

I budgeten som presenterades under måndagen valde Region Västerbotten att fortskrida med planerna att skjuta upp återställningen av det negativa balanskravsresultatet på 333 miljoner kronor från 2019. Alliansen däremot hade velat börja redan nästa år.

I budgeten för 2021 vill den politiska majoriteten vänta med att börja återställningen av det negativa balanskravsresultatet från 2019. De tror att den omställningsplan som redan är på plats kommer att räcka, och att man då fortskrider med planen på att vänta till 2022 med återställningen. Allianspartierna vill börja konstnadseffektivisera vården redan nästa år.

Varför vill ni inte börja ta tag i att balansera ekonomin direkt? Är det inte bättre att ha ett år till på er?

– Den plan som vi har som vi har bedömer vi håller. Därför fortskrider vi som planerat, säger Peter Olofsson (S), regionsstyrelsens ordförande.

Alliansen vill börja spara direkt och bland annat med att minska den centrala administrationen, vad säger du om det?

– Nu har jag inte läst deras budget helt och hållet men de verkar vilja satsa sig ur detta. Jag ser inte hur det ska gå ihop, tar man bort administration osv. så uppstår en rad andra problem, säger Peter Olofsson.

Sverigedemokraterna ville skjuta fram budgethanteringen till hösten, med tanke på den situation som landet befinner sig i. Partiet har budgeterat för en lägre hemtagningseffekt av omställningsplanen, särskilt med tanke på cornapandemin.
– Vi menar att vård måste få kosta under pandemin. Därför ger vi mer medel till vård och vårdpersonal, skriver gruppledare Petter Nilsson (SD) till SVT Nyheter Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer