Genrebild. Foto: TT

Pollensäsongen igång – biologen tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Det är fint väder och björkens blomhängen, med en miljon pollenkorn vardera, är redo att sprida dem för vinden. Biologen bakom Västerbottens pollenrapport råder allergikerna att hålla sig inomhus mitt på dagen, då mest pollen sprids.

Ett tydligt tecken på att vi går mot varmare tider är att björkens musöron (nyutslagna löv) visar sig. Men det innebär också att björken har börjat blomma och att dess pollenkorn enkelt kan spridas med vinden och fylla luften.

Allergikerna har det därför bäst när det är svaga vindar eller regn.

– Vid svaga vindar faller pollenkornen ner i backen och vid ordentligt regn spolas de ner, säger, Jan-Erik Wallin, biolog, Pollenlaboratoriet i Umeå AB.

Men så fort det blir torrt igen är de tillbaka.

Biologens bästa tips

Om det är blåsigt och torrt så får pollenallergikerna det svårt. Speciellt mellan klockan 09-19 då björken sprider sitt pollen som mest.

– Har man som allergiker stora besvär ska man undvika att vara ute just dessa tider. Då är det lättare att vara ute tidigt på morgonen eller senare på kvällen, säger Wallin.

Pollenkornen är klibbiga och fastnar lätt på kläder. Därför bör den som är känslig inte torka eller vädra kläder utomhus. Sedan är det bra att inte vädra ens hem med öppna fönster.

– Man kan istället använda sig av en mekanisk ventilation med pollenfilter. Något som de flesta bilar har, fortsätter Wallin.

Pollensäsongen igång

Efter den varma kristi himmelfärds-helgen satte björkblomningen igång ordentligt. Exakt hur höga halter det är just nu i Västerbotten vet inte Jan-Erik Wallin ännu, det blir klart under tisdagen.

Även sälgen, viden och gräset bidrar till pollenhalterna, men inte lika kraftigt som björken.

Mer information om pollen finns på Pollenrapporten.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.