Foto: SVT

Prischock på fjärrvärme

Publicerad

Fjärrvärmen chockhöjs i Vilhelmina. Bara värmekostnaden för en trerumslägenhet stiger med mellan 60 och 100 kr i månaden. Norska Solör köpte fjärrvärmen av EON i Vilhelmina, Dorotea, Nordmaling och Vännäs. Efter misslyckade förhandlingar och medling får nu hyresgästerna betala notan.

– Jag tycker det är bedrövligt, att Solör skörtar upp inlandskommunerna på det här sättet är skamligt, säger Susanne Selin, som bor i en av Vilhelminabostäders 700 lägenheter. Från den första juli kan hon vänta en kraftig hyreshöjning.

Det var 2014 som norskägda Solör Bioenergi köpte fjärrvärmenätet i fyra inlandskommuner i Västerbotten. Direkt efter köpet började Solör prata med kommunerna om prishöjningar.

– Man motiverade det bland annat med att man gjort en dålig affär och behövde pengar, säger Jerker Nyström, vd för Vilhelminabostäder.

Förhandlingar och medling strandade

Förhandlingarna med kommunerna strandade. Det blev medling som också strandade och nu kommer alltså prishöjningarna. Varken Solörs vd eller regionchef vill kommentera höjningarna när SVT Västerbotten hör av sig.

– Det är en sak mellan oss och kunderna, är det enda man vill säga.

Jerker Nyström, vd för Vilhelminabostäder, är förtvivlad.

– Det här kan inte våra hyresgäster betala. Vi måste slå ut höjningarna på flera år, säger Jerker Nyström.

Han menar att Vilhelmina redan ligger på nästan högst pris för fjärrvärme i landet och att det nu väntar en höjning på 10 procent.

– Övriga landet höjer med runt en procent, det här är horribelt, säger Jerker Nyström.

”Skulle ge betydande vinst”

Nu utreder Vilhelminabostäder möjligheten att koppla bort Solörs fjärrvärme på Strandvägen. Det är Vilhelmina största hyreshusområde med ett 100-tal lägenheter som Vilhelminabostäder äger och där man också äger ledningarna mellan husen .

– Vi utreder möjligheten att bygga en bergvärmeanläggning här. Det skulle ge en betydande vinst. Allt är billigare än Solörs fjärrvärme, till och med att värma husen med direktverkande el skulle vara billigare, säger Jerker Nyström.

Fjärrvärmekostnaderna i de fyra kommerna höjs med mellan 7 och 10%, enligt kommunernas egna beräkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer