Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan lösa det – med rätt ersättning” – hör Linnea Kvarnberg som jobbar som konsultchef på ett bemanningsföretag som arbetar med rekrytering av läkare och barnmorskor till Lycksele lasarett. Foto: Privat/SVT

Privata bolagets pris för att bemanna Lycksele BB: Minst 36 miljoner kronor per år

Uppdaterad
Publicerad

36 miljoner kronor för ett år – så mycket skulle det kunna kosta om ett privat företag tog över bemanningen av Lycksele BB.

Lösningen kommer också att bli svår att genomföra. I Karlskoga har man försökt – men inga anbud kom in.

– Jag tror att det blir mycket svårt, säger Nicklas Sandström (M), oppositionsråd i Region Västerbotten.

I den nya rapporten om BB i Lycksele föreslås privat entreprenad för att lösa bemanningen av läkare och barnmorskor.

”Detta är prövat vid andra förlossningskliniker och verksamheter, med viss framgång”, står det i rapporten. Förlossningen i Gällivare är ett av exemplen som utredarna tittat på. Men då handlar det om entreprenad i betydligt mindre omfattning än vad som planeras i Lycksele.

Förlossningsvården i Västerbotten

”Skulle behöva dubbla ersättningarna”

Bemanningsföretaget Svea Work uppskattar att det skulle kosta tre miljoner per månad att ta över Lycksele BB – alltså 36 miljoner för ett år. Detta beräknat på 12 barnmorskor och tre läkare.

– Det går att rekrytera till Lycksele. Men jag tror vi skulle behöva dubbla ersättningarna vi betalar idag för att lyckas, säger Linnéa Kvarnberg, konsultchef på bemanningsföretaget som redan arbetar med rekrytering till Lycksele.

Till de tjänster som ligger ute nu är det väldigt få sökande.

– Det är särskilt svårt att rekrytera till läkarsidan, säger Linnéa Kvarnberg.

Misslyckades i Karlskoga

I Karlskoga stängde förlossningen 2019. Regionledningen och politikerna i Region Örebro har velat öppna, men misslyckats. 2021 testade regionen att ta in en privat aktör, men upphandlingen avbröts – eftersom inga anbud kom in.

– Det kom inga bud alls. Vi fick höra av ett bemanningsföretag att de också hade svårigheter med bemanning och det var orsaken. Det här är ett nationellt problem, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i region Örebro.

Västerbottens oppositionsråd Nicklas Sandström (M), hoppas att det nya förslaget med totalentreprenad ska fungera, men är pessimistisk.

– Jag tror att det blir mycket svårt att locka folk till ett privat bemanningsföretag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet