Gill Kullberg, verksamhetschef för Kvinnokliniken i Örebro län. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förlossningen på Karlskoga lasarett läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Cheferna på Karlskoga BB kallades till ett möte under onsdagen. Beskedet: Förlossningen ska stängas permanent – från och med den planerade sommarsamverkan den 15 juni.

Enligt Region Örebro län har kvinnoklinikens verksamhetschef beslutat att stänga förlossningen från och med den planerade sommarsamverkan. Beslutet grundar sig på att det finns brister i patientsäkerheten för akut sjuka barn.

– Vi har tagit det här beslutet för att vi ska kunna erbjuda en riktigt säker vård för alla nyfödda barn och för att de ska kunna få den bästa möjliga vården, säger Gill Kullberg, verksamhetschef för Kvinnokliniken i Örebro län.

I och med det här kommer förlossningsvården endast att finnas på Universitetssjukhuset i Örebro.

– För att kunna erbjuda en säker vård krävs det neonatalvård, läkare och ett team. Och det är svårt att rekrytera dem fortsätter Kullberg.

Vädjar till förståelse

Det är nog många som är besvikna idag, de som jobbar inom verksamheten och de som ska föda eller har fött. Vad vill du säga till dem?

– Jag förstår att de är besvikna, för det här hade de inte räknat med. Men jag vill också vädja till förståelse för beslutet, för det handlar om att vi ska kunna erbjuda en riktigt säker vård för alla barn. Den som föds akut sjuk måste kunna få optimal vård, säger Kullberg.

Upprörd stämning

Stämningen på sjukhuset var enligt flera anställda mycket upprörd under onsdagen.

 – Att ha en förlossningsavdelning innebär att sjukhuset behöver en narkosläkare dygnet runt, säger en sjuksköterska som vill vara anonym.

– När man nu tar bort det ena så öppnar man upp för att kunna ta bort även andra delar av sjukhusverksamheten. Alla är jätteupprörda, det här känns som den sista stöten för sjukhuset, fortsätter hon.

Ansvar enligt lag

Enligt regiondirektören Rickard Simonsson tog verksamhetschefen i morse beslutet att stänga verksamheten, eftersom patientsäkerheten inte kan garanteras.

– Verksamhetschefen har enligt lag ansvar för patientsäkerheten och kan fatta beslut av den här karaktären, säger Rickard Simonsson.

”Förståeligt beslut”

– Det är ett förståeligt beslut. Nu måste vi i ledningen och politiken fundera på vad den allvarliga kritiken innebär och vilka åtgärder vi måste vidta på sikt.

Ivo har själva initierat ett tillsynsärende mot förlossningsavdelningen i Karlskoga. Enligt Rickard Simonsson har detta en stor betydelse för beslutet.

– Om Ivo har så pass allvarlig kritik måste verksamhetschefen agera.

Rickard Simonsson reagerade tudelat på beslutet.

”Vi har misslyckats”

– Det finns två perspektiv. Det är bra att vi har verksamhetschefer som står upp för patientsäkerheten, samtidigt känner jag att vi i den yttersta ledningen misslyckats med att ge de förutsättningar som behövs för att driva verksamheten.

Vilka förutsättningar?

– Den stora frågan är att vi inte har den neonatalvård som krävs i Karlskoga, det har vi misslyckats med att skapa. Sen kan man alltid säga att vi är fångna i en verklighet där neonatalvård är en bristvara och vi är ett litet län.

Barnkliniken står bakom nedläggningen

Andreas Ohlin är verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken i Region Örebro län.  Ur ett medicinskt perspektiv stödjer han beslutet.

– Barnklinken står till fullo bakom beslutet att stänga förlossningen i Karlskoga. Lösningen i Örebro län med att transportera svårt sjuka nyfödda är inte acceptabel för patientsäkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet