Ivo ska utreda förlossningsavdelningen i Karlskogas möjlighet att ge akutvård till nyfödda. Foto: Christine Olsson/TT

Bebis riskerade att avlida – nu granskas BB i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

En bebis var i början av förra året nära att avlida på förlossningsavdelningen i Karlskoga. Nu ska Ivo granska lasarettets brister i vården av nyfödda.

Det var i början av förra året som en gravid kvinna i vecka 41 kom in till förlossningsavdelningen i Karlskoga. Förlossningsprocessen gick dåligt och fostrets hjärtljud försämrades. När bebisen hotades av syrebrist beslutades om ett akut kejsarsnitt.

Vid födseln var bebisens hälsa kritisk och den riskerade men för livet eller att avlida. Därför fördes bebisen till neonatalavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro och dagen därpå flyttades barnet till Karolinska sjukhuset i Stockholm för specialbehandling för syresättning.

Ivo vill granska lasarettet

Efter att lasarettet själva anmält sig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) så väljer nu Ivo att inleda ett egeninitierat tillsynsärende. Ivo menar att Karlskoga lasarett inte kunnat berätta hur de ska kunna garantera en säker vård av nyfödda barn i behov av akuta medicinska insatser.

Så sent som i april krävde Svenska Neonatalföreningen att alla svenska förlossningsavdelningar ska kunna ge neonatalvård, något som förlossningsavdelningen i Karlskoga inte kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet