Foto: Maja Suslin/TT

Problematiskt provval hos Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Nu har valberedningen för Miljöpartiet i Västerbotten presenterat resultatet av provvalet som partiet nyligen höll bland sina medlemmar.

Jabar Amin toppar listan, medan Elin Söderberg, som tidigare pekats ut som en utmanare till Jabar Amin, hamnar längre ner.

Samtidigt menar riksvalberedningen att det majoritetssystem som använts vid provvalet är problematiskt.

Två kandidater stack ut

Enligt Katrin Wissing, sammankallade i riksvalberedningen, var det Jabar Amin och Elin Söderberg som utan konkurrens var de kandidater som flest ville se som toppnamn.

– Eftersom de som stöttade Jabar Amin utgjorde en majoritet var det i praktiken deras röster som avgjorde plats 1-12 på listan. Det är förklaringen till att Elin, trots att hon hade näst störst stöd till förstaplatsen, kommer först på plats 11, säger Katrin Wissing.

Listorna spikas efter årsskiftet

Enligt Katrin Wissing är det här en tydlig indikation till hur polariserad Miljöpartiet i Västerbotten är.

– Denna extrema polarisering är del av MP Umeås och MP Västerbottens problem, och är en utmaning som måste hanteras för att föreningarna ska kunna ta sig framåt, säger Katrin Wissing.

Den 28 januari 2018 ska distriktsstämman fastställa riksdags- och regionfullmäktigelistorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.