Olyckan på Northvolt utreds både av riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott och av företaget själva. Ännu finns ingen förklaring till hur den kunde ske. Foto: SVT

Produktionen inte igång på Northvolt efter olyckan: ”Tar hand om medarbetarna”

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen i en del av Northvolts batterifabrik i Skellefteå står fortfarande stilla efter explosionen som inträffade där förra helgen.

– Av säkerhetsskäl har vi inte dragit igång det än, säger Sanna Bäckström, pressanvarig på Northvolt.

Det var sent på kvällen den 4 november som en slags rengöringsmaskin, kallad ”waste collector”, exploderade och orsakade en brand. En tekniker som arbetade med maskinen skadades allvarligt i olyckan. Han har ännu inte kunnat höras i den utredning om arbetsmiljöbrott som pågår kring händelsen eftersom att han fortfarande ligger nedsövd, enligt åklagaren Christer B Jarlås.

– De uppgifter som jag fått är att han ska ligga nedsövd några veckor, säger han.

Planerar uppstart

På batterifabriken i Skellefteå planerar man nu för att kunna återstarta arbetet på olycksplatsen på ett säkert sätt.

– Uppstarten kommer göras kontinuerligt i olika faser, säger Sanna Bäckström.

Vilka konsekvenser innebär den här arbetsplatsolyckan för företaget?

– Det är ganska sekundärt. Det vi behövt göra under den gångna veckan är att ta hand om medarbetare som haft frågor och ge samtalsstöd för att de ska känna sig trygga. Det är det vi fokuserat på, resterande bitar får vi ta längre fram, säger Sanna Bäckström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oro, skepsis och lite otrygghet” – hör om stämningen på Northvolt i Skellefteå efter arbetsplatsolyckan i början av november. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.