Proffessorn tror att pillret kan fungera. Foto: Berno Jonsson/SVT

Diabetes ökar dramatiskt i hela Sverige

Publicerad

Övervikt och fetma ökar i hela landet och därmed är det också en dramatisk ökning av typ 2-diabetes.
Det säger Helena Edlund i Umeå som är en av världens ledande utvecklingsbiologer med sikte på att lösa diabetesgåtan.

– Diabetes ökar i Sverige epidemiskt som i resten av världen på grund av övervikt och fetma som vi ser och där Sverige är ett av de länder i Europa som ökar snabbast just nu, säger Helena Edlund som är forskare och professor vid Umeå universitet.

Diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, fettlever, cancer, demens och förkortad livslängd är bara några av dom sjukdomar som uppstår på grund av ett leverne i obalans enligt den forskning som Helena Edlund och hennes forskargäng på Umeå centrum för molekylär biologi har gjort.

– Det beror på den livsstil och situation som vi har just nu. Vi har ett för högt energiintag och lever ett stillasittande liv på jobbet och efter jobbet då vi fastnar framför TV:n på kvällen.

Utvecklar piller

Helena Edlunds forskarteam jobbar just nu extra hårt med att ta fram det piller som ska öka förbränningen och motverka blodsocker och blodfetter. Försöken har slagit väl ut på möss och kan pillret som ersätter motionen fungera även på en människa så är det lite av en bomb.

– Ja, det är en bomb och jag tror på att det här pillret kan fungera. Vi ser att det ökar förbränningen och då går man ner i vikt, säger Helena Edlund.

Livsstilsförändring krävs

Socker är gott och till viss del beroendeframkallande och det behövs en förändring i livsstilen. Receptet är alltså välkänt.  Ät mindre och motionera mera, strunta i morgonjuicen och alla läskedrycker. Och professorn, hon lever oftast som hon lär.

– Personligen så genomför jag en 16-timmars fasta två eller tre gånger i veckan. Då äter jag ingenting utan dricker bara te, kaffe eller vatten. Och så springer jag varje dag på luncherna då hinner man få lite sol också, säger hon och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer