Foto: TT / SVT

Prostatapatienter får vänta extra länge

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio patienter som behöver operation för förstorad prostata får vänta i mer än 90 dagar på behandling. Så ser verkligheten i Västerbotten ut. Ett jättebekymmer, konstaterar ledningen, men cancerpatienterna får vård i tid.

– Jämfört med planeringen ligger det väldigt mycket back, säkerligen, 30 operationer fram till och med vecka 21. Men det man ska komma ihåg är att det både handlar om att vi inte kunnat och att patienter inte velat komma på grund av corona, andelen kan jag inte uttala mig om, konstaterar Bengt Friedrich Friedrich, t.f verksamhetschef, urologisk- gynekologisk- och kirurgisk avdelning i Umeå,

Hur kan väntetiderna åtgärdas?

– Jag vet inte. Det här har vi gemensamt med hela Sverige, specifikt i Västerbotten ser det bra ut när det gäller cancerkirurgi. När det gäller prostatacancer ligger vi ganska väl till. De med högriskcancer opereras ofta inom en månad, men där är det också strid på kniven för att få in dem, säger Friedrich och fortsätter.

– Vi skulle behöva satsa rejält, men har inga personella resurser. Inom ramen för de resurser vi har försöker vi verkligen. Vi har ingen snabb lösning, och det tror jag ingen annan heller har.

Saknas läkare

Väntetiderna understryker ett problem som urologen delar med andra områden i svensk sjukvård.

– Vi har vår bemanning och den är knapp. Skulle vi kunna anställa? Ja kanske, men då har vi en budget att hålla oss till, för det andra finns det inte, narkosläkare, narkossköterskor och operationssköterskor.

Cancer prioriteras

Bengt Friedrich påpekar samtidigt att operationer mot prostataförstoringar minskar ordentligt sedan 90-talet. Idag finns läkemedel som kan lindra problemen för många.

– Vi ska komma ihåg att vi gör fler canceroperationer nu. Fokus har skjutits åt cancerhållet, de som inte har det har fått stå tillbaka och vänta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.