Foto: SVT

Historiskt: Kvinna får ersättning för id-kapning

Uppdaterad
Publicerad

Brottsoffermyndigheten i Umeå har för första gången prövat rätten till brottskadeersättning för olovlig identitetsanvädning. Den nya lagen infördes den 1 juli 2016 och nu ska en kvinna få ersättning i samband med att hennes identitet utnyttjats på auktionssajten Tradera.

Innan lagen om olovlig identitetsanvändning infördes i juli 2016 var det inte straffbart att ta över någon annans identitet, men nu ser det ut att bli ändring på det. Brottsoffermyndigheten har för första gången sedan lagen infördes prövat rätten till ersättning för brottet och har fattat beslut om två ärenden. Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottskadeenhet, tror att det kommer komma fler ärenden.  

– De här är första gången vi har prövat rätten till ersättning vid olovlig identitetsanvändning, men vi tror att antalet ärenden av det här slaget kommer att bli betydligt fler. Inte minst blir det allt vanligare med den här typen av brott på internet, säger han i ett utskick.

Fick sin identitet utnyttjad på Tradera

I ett av de två ärendena får sökande ersättning. En kvinna fick sin identitet kapad på auktionssajten Tradera när en person använde hennes identitet för att sälja varor på webbplatsen. Kapningen ledde till att offret fick en betalningsanmärkning för avgifter till Tradera som hon hade praktiska besvär att få bort.

Betalningsanmärkningen ledde dessutom till att kvinnan blev nekad att handla på kredit. Polisen la ned förundersökningen men nu får kvinnan rätt till 5.000 kronor i brottsskadeersättning för den kränkning hon utsatts för.

Böter eller fängelse för brottet

I det andra ärendet får en annan kvinna avslag på sin ersättning. Där hade en okänd gärningsperson utgett sig från att vara kvinnan och kontaktat flera privatpersoner för att fråga om deras kontouppgifter. Där gjorde Brottsoffermyndigheten bedömningen att händelsen inte ansågs vara en tillräckligt allvarlig kränkning.

– Även om händelsen har varit obehaglig anser inte nämnden att det är en sådan allvarlig kränkning att hon kan få ersättning, säger Ingela Ackemo, jurist på brottsskadeenheten.

Syftet med det nya straffet är att det ska motverka missbruk av identitetsuppgifter och ge skydd mot den integritetskränkning det innebär att få dessa utnyttjade. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.