Foto: SVT

Provtagningstält för riskgrupper öppnar i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen sattes länets tredje provtagningställt upp utanför akuten på lasarettsområdet i Skellefteå. I tältet ska man ta emot patienter som tillhör riskgrupper och som har feber över 38 grader och/eller torrhosta för att testa dem för covid-19. 

Det är primärvården i Skellefteå som ska hålla i provtagningen i tältet.  

– Vi vill skydda slutenvården från så mycket smitta och så mycket volymer av patienter som möjligt. De kommer behöva de platserna och personalen i slutenvården, säger Karin Granberg läkare och som också medverkar i det populära SVT:s program ”Fråga doktorn”.

Coronaviruset i Västerbotten

Det är hälsocentralerna i Skellefteå med omnejd som tillsammans ska bemanna tältet och turas om med att bemanna tältet. Under tisdagen räknar man med att vara igång med provtagning för covid-19 och bedömning om sjuka personer kan vara hemma med egenvård eller slussas vidare. 

Se mer hur tältet är tänkt att fungera och varför det behövs i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet