– Det finns en straffskärpning om det betraktas som hatbrott, säger psykologen Björn Lagerbäck. Foto: SVT

Psykolog: ”Våld mot kvinnor ska betraktas som hatbrott”

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man som är dömd för kvinnomisshandel flera gånger misstänks för mord på en kvinna i Umeå.

Psykologen Björn Lagerbäck som arbetat inom Kriminalvården kräver nu att lagen ändras för att få stopp på mäns våld mot kvinnor.

– Våld mot kvinnor ska betraktas som hatbrott, säger Björn Lagerbäck.

En kvinna i Umeå hittades död i sitt hem i början av maj. En 41-årige man som bodde tillsammans med henne misstänks för mordet. Han är dömd för kvinnomisshandel flera gånger tidigare och har kontaktförbud till flera före detta flickvänner.

Psykologen Björn Lagerbäck har uppmärksammat fallet. Han var med och startade Brottsofferfonden och har arbetat som regionpsykolog inom Kriminalvården under 1980-talet. Han har en gedigen erfarenhet, men än idag pensionär.

Mäns våld mot kvinnor

Lagerbäck tycker att lagen om våld mot kvinnor måste skärpas och att våldet ska betraktas som hatbrott.

– Jag har träffat många gärningsmän och min erfarenhet är att de har en kvinnosyn som inte ligger på ett naturligt plan. De har ett behov av att härska över kvinnor och bär på ett hat mot de här personerna i egenskap av att de är kvinnor, säger Björn Lagerbäck.

”Hatet grundläggs i uppfostran ”

Björn Lagerbäck menar att lagstiftningen nu utgår från ett gärningsmannaperspektiv och att detta borde byta fokus till ett brottsofferperspektiv – där offret erbjuds mer stöd. Han menar att synen på våldsbrott mot kvinnor måste ändras.

– Det är ett raseri som ligger bakom brotten och motivet är hat. Det måste ligga till grund för behandlingsinsatserna. Det är en djupliggande problematik som ligger bakom det här. Jag tror att mycket av det här hatet grundläggs i uppfostran av männen, säger Björn Lagerbäck.

Finns ett förslag om ny lag

Efter mordet på Lotta Rudholm, som misshandlades till döds av sin förre detta pojkvän i Stockholmsområdet för två år sedan väcktes ett förslag om en ny lag. Förslaget innebär bland annat att åklagaren kan driva vidare fall, trots att kvinnan drar tillbaka sina vittnesuppgifter. Björn Lagerbäck menar dock att man även borde ändra lagen så att våldsbrott mot kvinnor klassas som hatbrott.

– Det finns en straffskärpning om det betraktas som hatbrott. Sedan måste man ha de här personerna under stark uppsikt och ställa krav på att de ska genomgå en behandling, säger Björn Lagerbäck.

Detta är hatbrott:

Hatbrott är inte i sig en brottsrubricering. Det är en samlande beteckning på brott där det i motivet funnits ett tydligt hat.

Det kan exempelvis vara misshandel, mord eller olaga hot.

Rent lagtekniskt är det en straffskärpningsregel och ger gärningsmannen vid ett hatbrott strängare straff

Motivet för brottet ska ha varit att kränka en person, en folkgrupp eller en grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet.

Fakta: Nationellt centrum för kvinnofrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet