En 41-årig man misstänks ha mördat den kvinna han levde i en relation med på Ersboda i Umeå. Foto: SVT

Mordmisstänkte mannen har lång historik av att misshandla kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänkt för mord på en kvinna på Ersboda i Umeå har dömts flera gånger för misshandel av kvinnor. En före detta flickvän till mannen var övertygad om att hon skulle bli ihjälslagen – men lyckades fly. Nu begärs han häktad för mord på den kvinna han levde med.

Det var tisdagen 1 maj som polisen larmades till en bostad på Ersboda efter att en kvinna påträffats död. Den 41-årige man som nu begärs häktad misstänks ha mördat den kvinna han hade en relation med. Mannen greps i parets gemensamma bostad.

Historia av kvinnomisshandel

41-åringen har de senaste åren dömts flera gånger för att ha misshandlat kvinnor, flertalet narkotikarelaterade brott samt brott mot knivlagen.

Mord på Ersboda

Enligt domar mot 41-åringen så framkommer att han under flera års tid haft problem med alkohol och droger. Han förekommer i över 20 avsnitt i belastningsregistret, varav ett tiotal fall rör misshandel och sex fall av kontaktförbud mot tre olika kvinnor han haft en relation med.

Flydde till grannen

En kvinna som han tidigare haft en relation med på en ort i Mellansverige redogör i ett domslut från tingsrätten i Falun, att hon var övertygad om att hon skulle bli ihjälslagen av mannen vid ett tillfälle, men lyckades fly till en granne och därifrån larma polisen. 41-åringen fick flera kontaktförbud mot kvinnan utfärdad mot sig.

Något år senare hade 41-åringen inlett en relation med en annan kvinna, även detta i Mellansverige. Efter en kort tid uppstod ett svartsjukedrama och 41-åringen knuffade kvinnan mot en garderob, dunkade hennes huvud i sängramen och tryckte ner hennes ansikte i madrassen. Kvinnan lyckades fly till skogs och lyckades larma polisen som kunde gripa 41-åring i närheten av där kvinnan befann sig.

Häktad för mord

På fredagseftermiddagen häktades 41-åringen misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för att ha mördat den kvinna han hade en relation med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Ersboda

Mer i ämnet