Foto: SVT

Psykologen om måendet under pandemin: ”Hoppet är viktigt”

Publicerad

Pandemin är påfrestande för många människor på olika sätt. Men trots att vi går igenom svåra saker har människor en förmåga att se ljuset i tunneln. Detta menar psykologen Per Höglund.

– Mänsklighetens ständiga följeslagare hoppet tar sig uttrycket att det finns något efter mörkret. Då är hopp en viktigt ingrediens för att vi ska orka när det är tuffa tider, säger han.

Vardagen har vänts upp och ner för många människor under pandemin. Det finns en längtan tills att pandemin är över och saker kan återgå till det normala. När detta är möjligt vet ingen, men många hoppas nu på vaccinet.

Enligt psykologen Per Höglund kan de flesta människor behålla hoppet trots att det kan komma bakslag.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det ingår i livet där det alltid kommer bakslag. Martin Luther King sa ”Jag har en dröm” och inte ”Jag har en plan”. Skillnaden mellan planer och drömmar, är att drömmar finns kvar även om riktningen ändras. Även om jag  hamnat i diket är det en tillfällig svacka dit jag är på väg.

I klippet berättar Per Höglund om hur livet kan upplevas efter pandemin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet