Brandförmannen André Waplan går genom brandstationen. Vid sidan om sig har han flera brandbilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är vår hjärtefråga” – se André Waplan berätta varför frågan om dygnspassen är så viktig för räddningstjänsten. Foto: Tomas Nyström/SVT

Räddningstjänsten i Skellefteå kritisk till kollektivavtalet – i år igen

Publicerad

För andra året i följd är personalen på räddningstjänsterna runtom i landet missnöjda med det nya kollektivavtalet. Men orsaken är densamma – reglerna för dygnspassen.

– Ingen av oss på golvet vill ha det så här, säger André Waplan, brandförman vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Bestämmelserna i kollektivavtalen för kommuner och regioner ändrades sedan EU-kommissionen uppmärksammade Sverige på att avtalen inte följde arbetstidsdirektivet.

Därför har arbetsmarknadens parter enats om att räddningstjänst och andra verksamheter som arbetat dygnspass måste söka dispens för att fortsatt få arbeta 24-timmarspass.

Men brandmännen är kritiska och menar att direktivet övertolkas – och att reglerna i kollektivavtalet är för strikta.

Schemat bestäms inte lokalt

Inför årets avtalsrörelse mobiliserade därför räddningstjänstpersonal för att kunna bestämma om dygnspassen lokalt. Men kravet gick inte igenom.

I två år till ligger alltså dygnspassen för landets räddningstjänster fortsatt i händerna på den arbetstidsnämnd som beslutar om dispens beviljas eller inte.

– Alla vi är överens om att det här slår brett och fel, säger André Waplan.

SVT har sökt fackförbundet Kommunal för en kommentar, utan resultat.

Brandbilar, brandman Marcus Aronsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kollektiv besvikelse” – se hur det lät när brandmannen Marcus Aronsson kritiserade kollektivavtalet efter förra årets avtalsrörelse. Foto: SVT/SVT Arkiv

DIspens & Arbetstidsnämnden

Efter att EU-kommissionen uppmärksammats på att kollektivavtalet, som gäller för anställda i kommuner och regioner, inte följt reglerna i EU:s arbetstidsdirektiv från 2003 tvingades arbetsmarknadens parter att införa reglerna i kollektivavtalet för att Sverige inte skulle riskera böter.

Flera yrkesgrupper, däribland räddningstjänsten, blev tvungna att ansöka om dispens från reglerna om dygnsvila via arbetstidsnämnden. Nämnden inrättades av arbetsmarknadens parter och har som uppgift att pröva övergripande och principiella frågor som rör reglerna i arbetstidsdirektivet samt beslut om just dispenser.

Källor: EU-kommissionen, Kommunal, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.