Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid 6-tiden på söndagen fick räddningstjänst larm om branden några mil norr om Umeå. Två personer saknas. Foto: Anders Öhlund/SVT

Räddningstjänsten om branden utanför Flurkmark: Pappan kastade ut barnen från fönstret

Uppdaterad
Publicerad

Två vuxna och två barn tog sig ut från huset som eldshärjades i en by utanför Flurkmark, Umeå kommun, under söndagen.

Enligt räddningstjänsten var det en hjälteinsats av pappan som räddade frun och barnen.

– Pappan tog en madrass som han kastade ner, sedan kastade han ut barnen, säger Conny Qwarforth, räddningsledare.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som villan började brinna. Sex personer befann sig i huset. Två vuxna och två barn befann sig på övervåningen när branden startade.

– Det brann jättemycket i mitten av byggnaden och de hade inget sätt att ta sig ut från huset. Han tog en madrass som han kastade ut från fönstret, sedan kastade han ner barnen, efter det hoppade frun och han själv. Det var en hjälteinsats, säger Conny Qwarforth.

När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden övertänd.

– Vi gjorde ett försök att gå in med rökdykare men fick vända. Det är en tragiskt händelse. Det här glömmer man inte på länge, säger Conny Qwarforth.

Utreds som mordbrand

Familjen som tagit sig ut fördes med ambulans till sjukhus men kunde lämna sjukhuset samma dag. Kvarlevor från två personer har hittats efter branden. Dessa personer ska nu identifieras.

Polisen utreder branden som mordbrand eftersom det i nuläget inte går att utesluta att den är anlagd. Det finns ingen misstänkt i ärendet. Platsen är fortsatt avspärrad.

– Förhör hölls under gårdagen och flera ska hållas under dagen idag. Vi kan i detta skede av förundersökningen inte säga var branden startat men det är så klart en central fråga, säger David Helgesson, chef för grova brott vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.