• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (9)

Kraftig skogsbrand nära Tomtebo i Umeå

Publicerad

En terrängbrand utbröt på måndag eftermiddag strax söder om bostadsområdet Tomtebo i Umeå. Det är svår terräng att få fram vatten i, och lågorna slog på eftermiddagen ända upp mot trädtopparna medan branden spred sig mot bebyggelsen. På kvällen uppges elden vara mer eller mindre under kontroll.

Första larmet kom in vid 15-tiden och en kraftig rökpelare började stiga upp ur skogen strax sydost om Tomtebo i Umeå. En styrka från räddningstjänsten sökte febrilt efter brandplatsen och man skicka även upp brandflyg för att leta, uppger SOS Alarm.

Branden kunde till sist lokaliserats till skogen vid Grössjöns naturreservat, bara 800 meter från den närmsta bebyggelsen. Insatsledare Håkan Iseklint på räddningstjänsten i Umeå berättade på eftermiddagen att man inte fått kontroll över den:

– Vi är ute i skogen och kämpar för fullt. Det är svår terräng och lågor ända upp till trädtopparna.

Fanns inget vatten att släcka med

Inga personer ska ha kommit till skada men allmänheten i berörda områden uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Håkan Iseklint kan inte säga exakt hur stor brandyta det rör sig om, mer än att den är ”ganska stor”. Svårast var arbetet i början:

– Då hade vi toppbranden och det fanns inget vatten alls att släcka med.

Räddningstjänsten fick bland annat använda så kallade ankfötter – metallbitar på skaft som dras längs marken för att kväva elden – medan elden spreds i trädtopparna.

– Det var ganska kritiskt ett tag, det har varit kaotiskt och folk som undrar vad som händer, säger Iseklint med eftertryck.

Bandvagn, helikopter och muskelstyrka

Man lyckades sedan dra vatten till platsen 800 meter från bostadsområdet via ett system av vattenslangar och pumpar, ett hårt och muskelkrävande arbete. En helikopter kallades in för att vattenbomba, men hade en bit att flyga:

– En helikopter från Kallax i Luleå var den närmaste tillgängliga, berättar Håkan Iseklint.

Det brinner med öppna lågor. Se fler bilder i bildspelet ovan. Foto: Patrick Trägårdh

Vid 18.45 rapporterar SVT:s utsände att det dels finns bandvagnar på plats som fraktar vatten, samt att en helikopter med vattenbehållare är i luften.

– Det ser mycket bättre ut nu, säger Iseklint strax därefter.

Han öser beröm över personalen:

– Vi har ett 30-tal man från flera stationer och de har jobbat stenhårt. Detta är ingen lätt brand att klara av, personalen har varit jätteduktig.

Ingen evakuering

Under eftermiddagen rörde sig branden i riktning mot Tomtebo, men räddningstjänsten ansåg inte att någon del av bostadsområdet behövde evakueras.

– Det kan bli aktuellt, men just nu bedömer vi inte det som nödvändigt, sade insatsledare Håkan Iseklint på eftermiddagen.

Vid 19-tiden menar han att branden inte är helt under kontroll, men att den mest akuta faran är över.

– Vi fortsätter släcka hela natten och förmodligen hela dagen imorgon. Det kommer säkert finnas glödhärdar under flera dagar.

Faran över

SOS Alarm meddelade strax efter klockan 20 att faran är över och att restriktionerna för stadsdelarna Tomtebo, Mariehem och Ersboda är över.

– Det som är över är egentligen den kraftiga rökutvecklingen som lett till restriktioner. Den faran har minskat avsevärt. Men branden pågår fortfarande, säger Andreas Mattsson, insatsledare på Umeå kommun.

Är den under kontroll?

– Nej, stora delar är under kontroll men det brinner fortfarande med öppna lågor på vissa ställen. Helikoptern fortsätter att vattenbomba.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer