Foto: Patrick TrägårdhVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skogsbranden i Umeå under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bedömde vid niotiden på måndagskvällen att skogsbranden i Umeå var under kontroll. Men räddningstjänsten arbetar fortfarande i området och det finns en risk att branden tar fart igen under dagen.
– Man får vara vaksam, säger Andreas Mattsson, insatsledare på Umeå kommun.

Totalt uppskattar räddningstjänsten att tio hektar skog har brunnit nära Tomtebo i Umeå. Räddningstjänsten har haft sex personer som arbetat hela natten med släckningsarbete.

– Sista prognosen är att det ser relativt bra ut. Vi har varit i ytterkanterna och släckt av och kontrollerat att det inte ligger och glöder och pyr. Men inne i området ryker det fortfarande och glöder runt stubbar och dylikt, säger Andreas Mattsson.

Kan ta fart igen

Trots att räddningstjänsten bedömer att branden är under kontroll finns det en risk att den tar fart igen.

– En skogsbrand går alltid ner på natten när det blir fuktigt i gräset och i luften. Prognosen för dagen säger att det ska bli varm och soligt och vindar på tio meter per sekund. Man får vara vaksam och vi ska ha personal där under hela dagen, säger Andreas Mattsson.

”Börjar bli slitna”

Flera av de som arbetat inatt med branden har jobbat väldigt länge.

– De börjar bli slitna och ska få avlösning nu på morgonen, säger Andreas Mattsson.

Än så länge är det oklart hur branden startade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer