Här är familjernas ”gräsmatta”. Foto: SVT.

Radhusägarna stämmer byggbolaget

Publicerad

De fem radhusägarna på Tomtebo i Umeå som utlovades stor grönområde och endast fick 33 centimeter gräsmatta stämmer nu byggbolaget skriver Västerbottens-kuriren.

Det var 2015 och 2016 som fem tomter på Tomtebo såldes av Gamlia Förvaltning & fastigheter AB. Alla fem köpare hävdar att de från början fick information om att fastigheterna skulle omgärdas av grönområde, båda fram- och baksida. Informationen lämnades både muntligt av mäklaren och skriftligt i prospekt och ritningar.

Men hösten 2016 så uppdagades planerna på på en parkeringsplats med tillhörande plank för motorvärmare i direkt anslutning till den nya fastigheten.

– Vi köpte ett hus där jag kan sitta och dricka kaffe på altanen när barnen springer på gräset. Jag har blivit lurad, riktigt lurad, säger Anna-Karin Eriksson till SVT Nyheter Västerbotten.

LÄS MER: Radhusägare rasar – ”grönområdet” blev 32 centimeter

Stämmer bolaget

Nu skriver VK att de fem bostadsägaren väljer att stämma Gamlia Förvaltning & Fastigheter AB. I stämningsansökan står det att byggbolaget haft en upplysningsplikt då de borde förstått att uppförandet av parkeringen och planket varit avgörande för köparnas köpbeslut.

LÄS MER: Rådgivarens tips för att undvika att bli lurad

Minskat värde på 2-5 procent

En värderingsfirma har även kommit fram till att marknadsvärdet på bostäderna har minskat i värde med 2-5 procent i och med parkeringen och planket. Enligt stämningsansökan är köparna berättigade nedsättning av köpeskillingen. Som uppgår till mellan 77 500 och 120 000 kronor. De fem boende har även yrkat på ersättning för deras rättegångskostnader skriver VK.

– Jag tänker att sunt förnuft säger att detta är orimligt och det tänker jag att det juridiska systemet borde anamma. Så jag är inte speciellt orolig, säger Anna-Karin Eriksson till Västerbottens-kuriren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.