Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte pojkens intellektuella funktionsnedsättning ska inte ses som den enda förklaringen bakom dådet i Skellefteå, enligt psykologen Björn Hofvander. Foto: SVT

Docenten om det uppmärksammade fallet: ”Sker impulsivt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera orsaker som gör det omtalade fallet i Skellefteå unikt, menar Björn Hofvander, docent i rättspsykitri.

– Ett grovt och sexuellt våld mellan icke myndiga personer och där åldersskillnaden mellan offer och gärningsman är så pass stor och där gärningspersonen också misstänks ha en nedsatt förmåga att förstå innerbörden och kanske också att kontrollera handlingarna.

Under onsdagen inleddes rättegången mot den 15-åriga pojken som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn i Skellefteå. Den åtalade pojken har en intellektuell funktionsnedsättning och i samband med rättegången ska han genomgå en enklare psykiatrisk undersökning.

– Här handlar det som alltid om unika händelseförlopp som är väldigt komplexa. Förenklingar leder nästan alltid till stigmatisering och ökad otrygghet i samhället, säger Björn Hofvander, docent i rättspsykiatri.

Våldsdådet på Morö Backe

”Sker impulsivt”

Att barn utsätter andra barn för så pass grova brott som i fallet i Skellefteå är väldigt ovanligt. Den här typen av brott sker oftast impulsivt, förklarar Björn Hofvander. Men det finns yttre faktorer som kan spela in.

– Om en person med så här pass tydlig funktionsnedsättning på ett tydligt sätt saknar det stöd, vägledning och hjälp som han eller hon behöver så kan det vara en viktig faktor. Ofta så kan man också se till exempel udda eller förändrade beteendemönster hos personen,  tecken på frustration eller stress på olika sätt.

Björn Hofvander reser ett varnande finger för att förenkla situationer som dessa.

Hör honom berätta varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet