Hör Löfven (S) om beskedet. Foto: SVT

Regeringen placerar två servicekontor i Västerbottens inland

Uppdaterad
Publicerad

Två servicekontor ska placeras i Västerbottens läns inland, ett i Åsele och ett i Storuman. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) vid riksmötets öppnande under tisdagen.

I sin regeringsförklaring presenterade Löfven de politiska prioriteringarna regeringen ska göra under det kommande året. För att stärka möjligheten att bo överallt i landet placerar regeringen statliga servicekontor i Storuman och Åsele.

– Vi ska hålla ihop vårt land och det ska finnas förutsättningar att leva ett gott liv i hela Sverige. Oavsett om man bor i Vellinge eller Vilhelmina ska man ha samma rätt till hemtjänst, avstånden i kommunen ska inte avgöra, sade statsministern i sitt tal.

Ett välkommet besked

I Storuman tas beslutet emot med öppna armar.

– Det har legat i luften, redan tidigare i år nämdes Storuman i någon utredning kring det här, men det är såklart en positiv nyhet, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman.

– Det är mycket bra. Ända sedan Sorsele fick sitt servicekontor har jag fått frågan av medborgarna i kommunen om när vi skulle få ett här och nu är jag glad att vi fått det, säger Karin Malmfjord (S), vice kommunalråd.

”Mycket viktigt att vi får ett servicekontor”

I kommunen finns Arbetsförmedlingens kontor ännu kvar men i obemannad kapacitet.

– Det är därför mycket viktigt att vi får ett servicekontor där medborgarna har möjlighet att få kontakt med statliga verk. De senaste åren har vi tappat många statliga tjänster, därför är det här väldigt välkommet, säger Malmfjord.

Vet ni hur många nya jobb det här innebär?

– Nej, det här är så nytt så vi måste vänta och få mer information om vad som kommer hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.