Vårdpersonal i Västerbotten ringer nu runt till personer födda 1991 eller senare för att avboka vaccinationer med Modernas vaccin. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Västerbotten avbokar tider med Modernas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

De som är födda 1991 eller senare och väntar på sin andra dos med Modernas vaccin kommer få sin tid avbokad. Det meddelar nu Region Västerbotten, efter att Folkhälsomyndigheten beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin till unga.

Pausen är en försiktighetsåtgärd efter att Folkhälsomyndigheten fått signaler om en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel och hjärtsäck bland unga som fått Modernas vaccin.

Istället rekommenderas Pfizer/Biontechs vaccin till personer födda 1991 eller senare och som ännu inte vaccinerats. De som redan fått en dos av Modernas vaccin kommer inte erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget, uppger Region Västerbotten. Vårdpersonal arbetar nu med att nå alla som bokats in för sin andra dos undet vecka 40 och 41 för att avboka tiden.

Coronaviruset i Västerbotten

Fortsätter ges till övriga grupper

Information om vad som gäller för de som har en tid längre fram kommer vid ett senare tillfälle.

För övriga åldergrupper fortsätter vaccinationen med Modernas vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet