Region Västerbotten höll presskonferens om coronaläget i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tre veckor med skärpta råd fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 öka i Västerbotten. Den största ökningen har skett i Skellefteåområdet. Enligt smittskyddsläkaren Stephan Stenmark har fallen bland unga under 18 år ökat under de senaste veckorna.

Under onsdagens presskonferens med Region Västerbotten deltog både smittskyddsläkaren Stephan Stenmark och hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Totalt har 4 730 personer i länet konstaterats smittade av covid-19 sedan pandemins utbrott.

– De skärpta råden för Västerbotten kommer att ersättas av nationella råd över jul och nyår, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

– Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den här utvecklingen. Träffa så få som möjligt och minska fysiska kontakter. Från oktober och framåt har vi en brant kurva uppåt vad gäller konstaterat smittade. Spridningen är störst i Skellefteåområdet och vi har en nära dialog med Skellefteå för att tillsammans stödja åtgärder som kan minska smittspridningen, säger han.

Fallen bland unga ökar

Enligt smittskyddsläkaren hittar de flest fall i åldersgruppen 19-39 år, men under de sista veckorna har fallen bland unga under 18 år och vuxna 40-50 år ökat.

– Provtagningskapaciteten är ansträngd, men vi kan ta alla prover som behövs. Tillgång till snabbtester för vårdpersonal blir det om ett par veckor, säger Stephan Stenmark.

Se hela presskonferensen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet