”Vi behöver se över kravställningen när det gäller cybersäkerheten på leverantörerna”, säger verksamhetschef inköp och logistik Västerbotten. Foto: SVT

Region Västerbotten i stabsläge efter cyberattack mot leverantör

Uppdaterad
Publicerad

En av Region Västerbottens leverantörer har utsatts för en cyberatack. Regionen har nu därför gått upp i stabsläge.

– Det påverkar inte våra patienter i nuläget. Vi har samlats i regional särskild sjukvårdsledning för att kunna följa händelseutvecklingen och minimera påverkan på vården, säger Sofie Jacobsson, sjukvårdsledare i regional särskild sjukvårdsledning.

Företaget Mediplast har utsatts för en cyberattack som påverkar flera av deras kunder. En av dem är Region Västerbotten, då Mediplast levererar förbrukningsmaterial till regionen. Främst handlar det om produkter som används inom operationsverksamhet.

– Det är allt från underlägg som används på operationsbord till mer speciella produkter som används under operationer, säger Sofie Jacobsson.

Verksamheter kan lägga beställningar som vanligt i ordinarie beställningssystem. Det är dock stor risk för leveransförseningar.

Försöker minimera påverkan på vården

Regionen har gått upp i regionalt stabsläge för att noga följa händelseutvecklingen. Förbrukningsmaterial finns i lager och just nu görs en inventering av vilka produkter som kommer att behövas i första hand och vilka som kan bytas ut till andra likvärdiga.

– Vi funderar också på om det finns andra leverantörer av produkterna som vi kan vända oss till, säger Sofie Jacobsson.

Inga utmaningar på kort sikt

Region Västerbotten har en dialog med leverantören för att lösa problemen. Prognosen är att problemen kan fortsätta under de närmsta dagarna.

– Kortsiktigt ser vi inga utmaningar eftersom vi har ett lager av de aktuella produkterna. Men vi följer händelsen så att vi kan hantera om det här skulle pågå en längre period, säger Mattias Norrman, verksamhetschef inköp och logistik Västerbotten.

Det här är andra gången på kort tid som regionens leverantör drabbas av en it-attack.

– Vi behöver se över kravställningen när det gäller cybersäkerheten på leverantörerna, säger Mattias Norrman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Nixon i Linköping är expert på it-säkerhetsfrågor om it-attacker och varför de kan hända. Foto: Martin Klevelid/SVT

Stabsläge

Innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.