Så länge kan regionen upprätthålla testningen i länet – smittskyddsläkaren berättar Foto: SVT/Region Västerbotten

Region Västerbotten provtar flest i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan testades 807 personer positivt för covid-19 i Västerbotten. Trots att de positiva fallen är fortsatt många är det ändå ett trendbrott – det är nämligen första veckan på länge då kurvan inte pekar uppåt. Dessutom är Västerbotten det län i hela Sverige där flest testar sig.

De positiva fallen är spridda över regionen. I Skellefteåområdet minskar antalet fall, likaså i södra Lappland medan en fortsatt ökning av positiva fall finns i Umeåområdet. Tillgången till provtagning och snabb smittspårning är därför viktiga för att bromsa smittsspridningen.

– I länet provtas flest personer per capita i hela landet. Det nationella rådet är att provta minst 5 procent av befolkningen för covid-19 och när vi tog 13 652 prover under vecka 46 nådde vi 5 procent, under förra veckan provtogs 3,5 procent av befolkningen, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Coronaviruset i Västerbotten

Fortsatt allvarligt trots trendbrott

Samtliga åldersgrupper minskar något och positiva fall i åldersgrupperna 19–39 år och 40-59 år är nu lika stora rapporterar Region Västerbotten. Cirka tio procent av de som testas positivt tillhör riskgrupp.

– Minskningen visar att vi har förmåga att vända utvecklingen, till exempel är nedgången av antalet fall i Skellefteå ett tecken på det. Samtidigt är vi i ett fortsatt allvarligt läge med hög smittspridning och ett observandum på stigande antal fall i Umeå, berättar Stephan Stenmark som fortsatt manar folk till att testa sig om man har symtom.

De nationella råd som kommer ersätta de lokala i mitten av december kommer vara mer lika än olika berättar Stephan Stenmark.

– Var inställd på att samma grundpriciper gäller – träffa få människor och håll avstånd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet