Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här öppnar upp för en mängd möjligheter” – hör projektledare Pia Kristiansson om de självkörande bussarna i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Region Västerbotten visar självkörande buss i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

Under inlandsmässan i Dorotea visade Region Västerbotten, tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut, upp en självkörande buss som i framtiden kan komplettera lokaltrafik och sjukresor.

– Det här öppnar upp för en mängd möjligheter, där arbetspendling kan bli möjligt för längre sträckor, säger Pia Kristiansson, projektledare i Region Västerbotten.

Tanken med den självkörande bussen är att personer ska kunna ta sig från ett ställe till ett annat på ett smidigt sätt. Det ska vara ett komplement till den vanliga lokaltrafiken. I framtiden kan den även agera som sjukvårdbuss för regionen.

– Jag ser många fördelar med den här. De äldre kan också använda den till att transportera sig till restauranger istället för att få hem en matlåda. En sådan här buss kan också ha en sjukvårdsinredning så att den kommer hem till dig för att ta prover, säger Pia Kristiansson, projektledare i Västerbotten.

I projektstadiet

Bussen som drivs på el och styrs av censorer är fortfarande i teststadiet. Idag körs den bland annat i Linköping tillsammans med en kontrollförare. Hittills är den inte anpassad till klimatet i norr, men förhoppningen är att den ska transportera personer i kyligare väder.

Region Västerbotten har ännu inte köpt in några bussar. Varje buss kostar ungefär 2,5 miljoner kronor och än så länge har regionen inte räknat på hur många som behövs.

– Det blir billigare transporter med bussarna, vilket möjliggör fler transporter och att vi kan lägga pengar på vården, säger Pia Kristiansson.

Se mer om den självkörande bussen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter