Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Unikt i ett internationellt perspektiv” – hör Anderas Lundkvist som är enhetschef för Glesbygdsmedicinsk centrum i Storuman. Foto: SVT, Anders Öhlund

Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman uppmärksammas av WHO

Publicerad

I drygt 30 år har det bedrivits forskning om glesbygdsmedicin i Storuman. Nu har satsningen uppmärksammats av WHO, Världshälsoorganisationen – och utsetts till demonstrationsplattform.

– Vi är oerhört glada, säger Andreas Lundkvist som är enhetschef.

På Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman har man framförallt forskat med inriktning på digital vård och hälsa.

– Sjukstugemodellen där primärvård, akutmottagning och en vårdavdelning finns tillsammans i samma lokaler är unik för Storuman och Sverige, säger Andreas Lundkvist, enhetschef för Glesbygdsmedicinsk centrum i Storuman.

Internationella besök

Nu kommer det varje år att komma besökare från olika länder till Storuman för att se hur man jobbar. Totalt blir det upp till fyra internationella besök i Storuman varje år.

– Jag tror att de kommer att tycka att det är väldigt spännande med en enhet som jobbar med ganska avancerad forskning och utveckling i glesbygd. Det är ganska unikt i ett internationellt perspektiv, säger Andreas Lundkvist.

Invigningen av demonstrationsplattformen blir i månadsskiftet oktober-november. Då väntas också ett besök med representanter från Georgien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter