Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte stänga” – hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson om varför regionen måste flytta fler semesterdagar till september. Foto: Stefan Brännström/SVT.

Region Västerbottens tuffa besked till vårdpersonalen: Fler semestrar kommer att flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara på akuten i Umeå som Region Västerbotten vill flytta semestrar till september. Nu flaggar regionen för att fler ur vårdpersonalen kan få skjuta fram delar av sin semester.

– Vi måste ha verksamheten igång, vi kan inte stänga, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt Vårdförbundet handlar det bland annat om intensivvårdsavdelningen i Skellefteå och neuro-intensiven i Umeå, där Region Västerbotten meddelat att man vill skjuta på en del semesterdagar.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson säger att de i vanliga fall lägger semestrarna i dialog med personalen under juni, juli och augusti, men att strejken gjort det svårare med bemanningen och att regionen inte har något val.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Men det håller Vårdförbundet inte med om.

– Det brukar vara så tidigare år också. Situationen är inte unik, men den blir tydligare i år, säger Mikaela Bergström vid Vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet