Kent Ehliasson, som varit regiondirektör i länet valde sent under tisdagskvällen att sluta. Foto: SVT

Regiondirektören lämnar mitt i pandemin – får två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kent Ehliasson, som varit regiondirektör i länet sedan första november 2018, har lämnat sitt uppdrag som regiondirektör. Det här i samråd med regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).

Kent Ehliassons uppdrag som regiondirektör sträcker sig till den sista oktober i år, men valde att sluta sent under tisdagskvällen då det stod klart att hans förordnande inte förlängs. Regionen är skyldig att cirka ett halvår innan diskutera eventuell förlängning. Enligt Peter Olofsson (S) har Region Västerbotten stora utmaningar och för att kunna möta dem behövs ett förnyat ledarskap.

Får han sparken?

– Nej, det tycker jag inte att man kan kalla det, säger Peter Olofsson (S)

Trots att Ehliasson redan lämnat behåller han sin lön den återstående tiden hans förordnande, fram till sista oktober. Det rör sig om drygt två miljoner kronor.

Regionen måste spara pengar. Hade det inte varit bättre att ha honom kvar tiden ut?

–Med tanke på de utmaningar vi möter behöver vi en direktör på 100% och det hade inte blivit några sparade pengar eftersom personen som blir tillförordnad är en person som vi redan har kostnader för, säger han.

Peter Olofsson (S) fortsätter och säger att utmaningarna bland annat handlar om den pågående pandemin, men också om de stora investeringar som ska göras på sjukhusen i länet.

Tommy Svensson, servicedirektör, går in som tillförordnad regiondirektör under rekryteringsprocessen av en ny regiondirektör.

Hör Peter Olofsson (S) berätta mer om beslutet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.