”Vi kommer smyga igång försiktigt” – hör Ronny Lestander om vaccinering av vårdpersonal. Foto: SVT / Johan Nilsson, TT

Regionen öppnar för vaccinering av vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

3 200 personer i Västerbotten har hittills vaccinerats mot covid-19. Nästa vecka är vaccineringen igång bland riskgrupper i hela länet. Samtidigt kan viss vårdpersonal börja vaccineras.

– Vi får just nu 1950 doser av Pfizers vaccin varje vecka och vi distribuerar ut allt i länet. Vi försöker använda allt vaccin som kommer till Västerbotten så fort som möjligt, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Just nu pågår vaccinering på vård- och omsorgsboenden i Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Tärnaby. Från och med nästa vecka är vaccinationerna igång i hela länet.

Coronaviruset i Västerbotten

Då kommer, förhoppningsvis, också första leveransen av Modernas vaccin.

– Det är en ganska låg leverans – 700 doser i januari och 3200 i februari om jag minns rätt, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Oklarheter kring Modernas vaccin

Men det finns än oklarheter kring det amerikanska vaccinet. Sveriges radio rapporterar idag att Region Dalarna kan komma att stoppa vaccinering med Modernas vaccin, eftersom eventuella biverkningar av det inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Kommer ni använda det vaccinet? Dalarna kommer inte att göra det så länge försäkringsfrågan dröjer.

– Vi har blivit lovade att det ska finnas på plats när vi väl får vaccinet. Jag förväntar mig att vi får de säkerheterna i slutet av denna eller början på nästa vecka, säger Ronny Lestander.

Och om ni inte får det?

– Då måste vi ta ett resonemang om hur vi gör med de här doserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet